Dnia 28 marca uczniowie klasy II h wraz z nauczycielkami Anną Arciszewską oraz Agnieszką Smus wyruszyli na Ekspedycję Smaków do sklepu Tesco w Gdyni. Pouczająca podróż po sklepie pozwoliła uczniom w ciekawy i przystępny sposób zdobyć umiejętności potrzebne w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Nasza przygoda zaczęła się od stoiska warzywnego. Tam mogliśmy zobaczyć, dotknąć, posmakować znane i mniej znane warzywa. Następnie udaliśmy się na dział owoców. Na mapie świata odszukaliśmy owoce, które się tam znajdowały. Kolejny etap wyprawy to owoce suszone. Szlak wyprawy doprowadził nas do jajek. Nauczyliśmy się odkodowywać stemple na jajkach, a ponieważ jajka potrzebne są do produkcji makaronów udaliśmy się na dział kasz i makaronów, gdzie szukaliśmy tych zdrowych produktów.
Na zakończenie przeszliśmy na dział z wodą mineralną. Poznaliśmy różne rodzaje wody, ich składy, dowiedzieliśmy się, że woda i soki ze świeżych owoców powinny zastąpić kolorowe oranżady, cole i podobne produkty. Nie zabrakło również szeregu zagadek, poszukiwań ukrytych naklejek, które utworzyły piramidę żywienia.
Dzieci aktywnie uczestniczyły w ekspedycji, chętnie angażowały się do udziału we wszystkich zadaniach i podczas degustacji z wielkim apetytem próbowały warzyw i owoców, których wcześniej nigdy nie jadły. Po skończonej ekspedycji, na zapleczu sklepu, dzieci skomponowały sobie zdrową przekąskę z jogurtu oraz dostępnych bakalii i owoców. Na koniec ekspedycji każde dziecko otrzymało paczkę podróżnika ze zdrowymi produktami na drogę. Wycieczka była baaardzo udana.
2017-03-28






