Na ostatnich lekcjach edukacji przyrodniczej uczniowie klasy III H poznali rośliny zbożowe oraz drogę chleba od ziarna, do bochenka. Dowiedzieli się, jakie są rodzaje mąki i gatunki pieczywa. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Obchodziliśmy go także w naszej klasie i tego dnia przyszła kolej na zajęcia praktyczne. Dzieci zostały podzielone na grupy i przygotowywały różne rodzaje chleba. Zaczęło się odmierzanie, dolewanie i wyrabianie ciasta. Kiedy zagniecione ciasto już odpoczęło, trafiło do wysmarowanych wcześniej foremek, gdzie musiało wyrosnąć. W tym czasie uczniowie obejrzeli filmy edukacyjne o pracy piekarza i drodze chleba od ziarenka, do bochenka. Dzięki pomocy naszych niezastąpionych Pań Kucharek upiekliśmy piękne chlebki. Każdy z nich był inny: chleb pszenny z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z sezamem, chleb żytni z pestkami dyni, chleb razowy ze słonecznikiem. Po szkolnych korytarzach rozchodził się wspaniały zapach, a dzieci pękały z dumy, że udało im się samodzielnie sprostać takiemu wyzwaniu. Na zakończenie tak niezwykłych zajęć przygotowaliśmy wspólne śniadanie, gdzie wszyscy mogli posmakować wypieczonych przez siebie chlebów. Tego dnia dzieci wiele się nauczyły, chociaż nie miały książki w ręku.




