Dnia 8 listopada klasa I a włączyła się do obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tego dnia pierwszaki przygotowały wielką śniadaniową ucztę - wyjątkowe śniadanie i zdrowy owocowo - warzywny sok. Zajęcia zostały poprzedzone pogadanką o zdrowych nawykach żywieniowych, o tym jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym.
Praca przebiegła z ogromnym zaangażowaniem, pamiętając oczywiście o zasadach higieny i bezpieczeństwa. Dzieci przyniosły do szkoły produkty potrzebne do przygotowania kanapek. Rozwijały swoją kreatywność i można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Kanapki sporządzone przez uczniów były kolorowe i pięknie ozdobione, ale przede wszystkim zdrowe i smaczne 😊 Z myślą o dodatkowej porcji witamin dzieci wykonały sok. Zanim przystąpiły do pracy, zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką oraz zasadami bezpieczeństwa. Następnie przystąpiły do mycia owoców i warzyw. Pozostało tylko wrzucenie przyniesionych przez dzieci marchewek, jabłek i bananów do sokowirówki i sok gotowy! Wykonany samodzielnie przez dzieci, bez dodatku cukru i konserwantów smakował znakomicie. W tych jesiennych dniach przyda nam się duża dawka witamin dla wzmocnienia układu odpornościowego.