W dniu 5 lutego klasa II b odbyła wycieczkę edukacyjną do sklepu Tesco w Gdyni. Specjalnie dla uczniów, sklep Tesco zmienił się w poligon doświadczalny i przedstawił w niekonwencjonalny sposób, porcję wiedzy o zdrowym odżywianiu, jak czytać etykiety i degustację mniej znanych produktów. Na uczniów czekała porcja nauki o zdrowym odżywianiu w nietypowym wydaniu – nie w szkolnej ławce, lecz… w sklepie spożywczym.
W programie było:
• produkcja i pochodzenie produktów oraz ich sezonowość, czyli co jeść wiosną, a co jesienią?
• wędrówki po działach: warzywa, owoce, produkty zbożowe, nabiał, bakalie(, zagadki, układanki, quizy, rozpoznawanie produktów, szukanie naklejek,
• czytanie etykiet i wybieranie tych najzdrowszych produktów,
• przechowywanie żywności i jak zapobiegać jej marnowaniu,
• prawidłowe nawodnienie organizmu,
• nowa piramida żywieniowa przygotowana przez dzieci na podsumowanie zajęć,
• degustacja zdrowych przekąsek,
• samodzielne skomponowanie zdrowego deseru z jogurtu naturalnego oraz różnych owoców i bakalii.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali prezenty:
• gotowe scenariusze lekcji z zakresu edukacji żywieniowej oraz materiały potrzebne do wykonania ciekawych eksperymentów, które uatrakcyjnią każdą lekcję(dla nauczycieli)
• maskotki – Przytulanki do naszej sali
• książeczki edukacyjne: dla każdego ucznia – do pogłębiania swojej wiedzy w domu
• upominki „Od uprawy do potrawy”: zdrowe przekąski dla najmłodszych.
Ponadto naszych uczniów bardzo zainteresowała obsługa kasy oraz wizyta na zapleczu sklepu. Możliwość przytulenia się do wybranych maskotek w sklepie została przyjęta entuzjastycznie.